Tabs: Blog | About Us |

19.3.07

Η διαστρέβλωση και η αλήθεια

Τετάρτη βράδυ και κάθομαι μπροστά στη τηλεόραση, να ψάξω μήπως βρω τίποτα κανένα ποδόσφαιρο. Και πέφτω πάνω σε μια πολύ καλή εκπομπή.
Είναι της ΕΡΤ3 . ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ τιτλοφορείται και οικοδεσπότης(καλά, δεν πιάνουμε πρωί –πρωί) είναι ο Παντελής Σαββίδης.
Θέμα της εκπομπής ήταν το Κόσοβο και το επερχόμενο στάτους του.
Στο studio, εκτός των άλλων, κι ο καθηγητής του Αριστοτελείου Σταύρος Ντάγιος, προσωπικός μου φίλος και ένας από τους λίγους που η ελληνική τηλεόραση, τον δέχεται αν κι μιλάει άπταιστα ελληνικά και έχει και γνώμη.
Ο κύριος Σαββίδης, που τον σέβομαι απεριόριστα και τον θεωρώ από τους λίγους δημοσιογράφους που γνωρίζουν τα περίπλοκα Βαλκανικά ζητήματα τόσο καλά, είχε καταφέρει να έχει μια συνέντευξη από τον πρόεδρο του Κοσόβου Fatmir Sejdiu.
Μεγάλη επιτυχία, αν σκεφτεί κανείς ότι, το Κόσοβο αυτή την εποχή, είναι από τα ποιο καυτά, αν όχι το ποιο καυτό Ευρωπαϊκό ζήτημα.
Εκείνο όμως που θέλω να αναφέρω εδώ, αν και όπως είναι λογικό, κανείς από αυτούς που πρέπει δεν θα το διαβάσει, είναι το θέμα της μετάφρασης.
Εν δυνάμει είμαι κι εγώ μεταφραστής και φαντάζομαι, όποιος άλλος ασχολείται με τη μετάφραση, κάθεται και ακούει με προσοχή, τη μεταφέρει και πως τα μεταφέρει ο μεταφραστής, τα λόγια μιας τέτοιας σημαντικότατης συνεντεύξεις και επιτυχίας του δημοσιογράφου.
Μόνο μια λέξη αποδίδει στο ακέραιο την πραγματικότητα: ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ !
-«Η δική μας πλευρά» έλεγε ο πρόεδρος- το …κόμμα μας έλεγε η μετάφραση από κάτω! Λες και τις διαπραγματεύσεις για το στάτους του Κοσόβου, τις έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο κόμμα.
Στρέβλωση και κατακρεούργηση του βασικού πυλώνα του λόγου.
-«Ο κύριος Haradinaj(πρώην πρωθυπουργός που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου) έχει τη δυνατότητα να αποδείξει την αθωότητά του, στο δικαστήριο της ΧΑΓΗΣ» λέει ο πρόεδρος. Ο κύριος Haradinaj είναι αθώος(!) και θα το αποδείξει αυτό στη ΧΑΓΗ, συμπεραίνει ο μεταφραστής.
-«Η Ρωσία, ως μεγάλη δύναμη, θα κρίνει με βάση το Διεθνές Δίκαιο και στο τέλος, ελπίζουμε να μη σταθεί εμπόδιο στο δικαίωμα των Κοσοβάρων για αυτοδιάθεση», τα λόγια του προέδρου.
-Η Ρωσία, είναι σίγουρο ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στο…Κόμμα μας(!) συμφωνεί ο μεταφραστής.
Και σταματώ εδώ.
Και αναρωτιέμαι ειλικρινά: Με πια κριτήρια επιλέγεται ένας μεταφραστής(και μην σπεύσει κανείς να θεωρεί ότι το κάνω επειδή δεν επελέγην εγώ. Δεν είμαι τρελός ούτε και έχω τέτοιες επιθυμίες) όταν πρόκειται για μια τέτοια συνέντευξη που, αν παρερμηνευτούν έστω και ψήγματα κουβέντας, μπορεί να προκύψει ακόμα και διπλωματικό επεισόδιο;
Αν η μετάφραση έγινε από το γραφείο του καθηγητού κυρίου Ντάγιο, καλό θα ήταν να ρίξει ο ίδιος μια ματιά στο μοντάζ, πριν βγει στον αέρα. Διότι , φανταστείτε αν η συνέντευξη αυτή ήταν live, τι είχαν να ακούσουν τα αυτιά μας. Εδώ, είχαν όλο το χρόνο να το μοντάρουν και τη βγάλανε έτσι όπως την παρουσιάσανε.
Λίγη προσοχή δεν βλάπτει και η βιασύνη, μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα. Όλους!
Κατά τ’αλλα, η εκπομπή, όπως όλες του Π.Σαββίδη, κύλησε ήρεμα και με φανερή την έλλειψη διάθεσης για καβγά. Χωρίς κραυγές και ακρότητες. Χωρίς διακοπές και ηχορύπανση που, κάνουν αυτές των…μεγάλων καναλιών, να μοιάζουν με εκπομπές της Ανίτας Πάνια, την ώρα που τραγουδά ο Κατμαν.

N.Ago

Ετικέτες


Permalink για το "Η διαστρέβλωση και η αλήθεια"

5 Comments:

Blogger Rodia said...

Και πού να δεις τι γίνεται στους υπότιτλους των κινηματογραφικών ταινιών!

..αλλά, θα πεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για διπλωματικό επεισόδιο από κακή μετάφραση ενός υπότιλου σε μια ταινία, και θα έχεις δίκιο..

Η ανευθυνότητα στη χώρα μας συχνά αναδεικνύεται σε προσόν, φίλε μου, και ντρέπομαι που το γράφω, αλλά έτσι είναι. Δυστυχώς. :-(

20 Μαρτίου 2007 στις 1:13 π.μ.  
Blogger Χαμένο κορμί said...

Καλά λέει η rodia. Παρόλο που δέν αούω καλά και έχω μόνο Lower με C, έχωεντοπίσει πολλές μπαρόλες στις μεταφράσεις. Άλλο όμως η ταινιούλα κι άλλο η παράφραση του λόγου ανθρώπων που τα λόγια και οι πράξεις τους επηρεάζουν τις ζωές (συνήθως πολλών) ανθρώπων. Άν βασιζόμουν δηλαδή μόνο σε αυτά που διάβαζα απο τη μετάφραση της εκπομπής, θα έφτανα στο συμπέρασμα οτι ο ομιλητής είναι ένα κομματόσκυλο του διαμετρήματος του (ψόφιου τώρα πια) Γιαννόπουλου.

20 Μαρτίου 2007 στις 12:07 μ.μ.  
Blogger Filoxeneio said...

Χρήσιμοι προβληματισμοί. Ευχαριστούμε που περάσατε από δω

20 Μαρτίου 2007 στις 5:13 μ.μ.  
Blogger Agobooks said...

Κι απο εμένα οι ευχαριστίες!

21 Μαρτίου 2007 στις 8:45 μ.μ.  
Anonymous Ανώνυμος said...

iminnaamamura [url=http://wiki.openqa.org/display/~buy-cytotec-without-no-prescription-online]Buy Cytotec without no prescription online[/url] [url=http://manatee-boating.org/members/Order-cheap-Cipro-online.aspx]Order cheap Cipro online[/url]

18 Δεκεμβρίου 2009 στις 5:57 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home