Tabs: Blog | About Us |

14.3.07

Στον αστερισμό του .. καρκίνου


Μόλις που κατάφερε να κρατηθεί όρθιος, βλέπετε το ζούσε καθημερινά γύρω του αλλά δεν είχε ακόμα φανταστεί ότι θα χρειαζόταν να το αντιμετωπίσει και ο ίδιος. Το κοντινότερο πρόσωπο που έχασε ήταν η νονά του πριν λίγο καιρό, χρειάστηκε να την χειρουργήσει μάλιστα , η κατάληξη προδιαγεγραμμένη στους περισσότερους, η διάρκεια του αγώνα που δίνουν διαφέρει λίγο.

- Μη φοβάσαι δεν θα είναι τίποτα τελικά ,τα λόγια της συναδέλφου, απλά πρέπει να κάνουμε κάποιες νέες εξετάσεις, η ακτινογραφία όμως στο διαφανοσκόπιο και το κάτασπρο χρώμα της συζύγου του ακτινολόγου ήταν γι’ αυτόν αρκετά. Σκίαση ασαφών ορίων η διάγνωση, μόνο που εκείνος δεν θα είχε την πολυτέλεια του χρόνου που έχουν οι περισσότεροι ασθενείς μέχρι να μάθουν την τελική διάγνωση και να το συνειδητοποιήσουν. Μια απλή ακτινογραφία για ένα απλό πιστοποιητικό υγείας πήγε να βγάλει και είχε έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Δεν τον τρόμαζε ποτέ η λέξη όχι από φιλοσοφική στάση για την ζωή και το θάνατο, αλλά γιατί ήταν κάτι καθημερινό γύρω του. Ο καρκινοπαθής ασθενής ήταν ένας ασθενής. Πολλοί από τους ασθενείς που χειρούργησε τον χαιρετούσαν στον δρόμο, για τους περισσότερους δεν είχε νέα αλλά πίστευε ότι ήταν ακόμα καλά., χωρίς μεταστάσεις και υποτροπές.

Αξονική για να εντοπιστεί το μέγεθος και τα όρια, βιοψία με βροχοσκόπιση, καθορισμός του σταδίου της νόσου, μαγνητική για τυχόν μεταστάσεις και μια σειρά ακόμα ειδικών εξετάσεων. Τα πρόσωπα γύρω του σε όλα τα τμήματα γνωστά προσπαθούσαν να του δώσουν κουράγιο να τον κάνουν να αισθανθεί καλύτερα..

Αγάπη μου καπνίζεις πολύ του έλεγε συνεχώς την τελευταία δεκαετία η γυναίκα του, τρία πακέτα , πρέπει να το ελαττώσεις, να το κόψεις. Θα το κόψω της έλεγε, απλά αυτόν τον καιρό έχω λίγο παραπάνω στρες στη δουλειά θα προσπαθήσω έλεγε και δεν ήταν λίγες οι φορές που ξημερώνοντας στα έκτατα άνοιγε το τέταρτο πακέτο.

Να γυρνούσε το χρόνο πίσω τότε που στο Πανεπιστήμιο στα 23 του αγόρασε το πρώτο του πακέτο, είχε δοκιμάσει και παλαιότερα τσιγάρα αλλά δεν τον ενθουσίαζε το κάπνισμα , ίσως η λίγη γυμναστική, η μπάλα που έπαιζε τον κρατούσαν μακριά ως τότε. Δεν ήξερε γιατί ξεκίνησε το κάπνισμα , έλεγε από άποψη όταν τον ρωτούσαν.

Ένιωθε ως τότε ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο, η ζωή ήταν γενναιόδωρη μαζί του. Είχε από το πρώτο έτος της σχολής δίπλα του μια όμορφη και έξυπνη κοπέλα που μετά από μια σχέση 10 σχεδόν χρόνων που δεν διακόπηκε ούτε για μια μέρα. κατέληξε σε γάμο. Παντρευτήκανε και αποκτήσανε δύο όμορφα κοριτσάκια που μοιάζανε σε εκείνη.

Αυτά τα τρία πράγματα ήταν που τον κάνανε να αισθάνεται τρωτός και αδύναμος. Είχε να κανονίσει μια δυο λεπτομέρειες ακόμα και θα ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα . Να φροντίσει για κάποια ζητήματα για το μέλλον τους, όχι το δικό του της υπόλοιπης οικογένειας, το δικό του ήταν καθορισμένο.

Να γυρνούσε το χρόνο πίσω σκεφτόταν ξανά και ξανά, να είχε μια ευκαιρία, θεωρούσε άλλωστε το κάπνισμα σαν την μόνη αιτία και τον μόνο παράγοντα κινδύνου που είχε λόγο του ελεύθερου οικογενειακού ιστορικού. Πέρασε από όλα τα στάδια που περνάει ο πάσχων με πρώτο της άρνησης και τελευταίο εκείνο της αποδοχής της νόσου . Και τι δεν θα έδινε όμως για να μην είναι όλα όσα του συμβαίνουν αληθινά. Ας ήταν ένα όνειρο…

Ξύπνησε ιδρωμένος με ταχυπαλμία.. Πέταξε το πακέτο και δεν κάπνισε από τότε ξανά. Ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι τελικά κάποιος του έδωσε την ευκαιρία που ζητούσε. Δεν γύρισε ο χρόνος πίσω αλλά όλα μοιάζανε σαν να είχαν συμβεί στο όνειρό του μέσα σε εκείνο το βράδυ. Δεν είναι όμως σίγουρος ότι ήταν ένα απλό όνειρο. Κάποια πράγματα δεν μπορεί να τα ερμηνεύσει ακόμα.. Έχει διαβάσει από τότε αρκετά βιβλία που θα μπορούσαν επιστημονικά ,όπως είχε μάθει να σκέφτεται, να του δώσουν απαντήσεις.

Τελικά ούτε αυτό έχει σημασία, σημασία έχει που μπορεί να κρατά αγκαλιά ακόμα σήμερα τις τρεις αγάπες του. Γνωρίζει ότι οι βλάβες από τον καπνό είναι οι περισσότερες μη αναστρέψιμες, και προσπαθεί να μην σκέφτεται ότι ένας στους τρεις μας τα επόμενα χρόνια θα έχει καρκίνο.

Δίπλα στη λίμνη

Ετικέτες


Permalink για το "Στον αστερισμό του .. καρκίνου"

8 Comments:

Blogger Rodia said...

Συγκλονιστική η διήγησή σου, με άφησε άφωνη...

Εχοντας χάσει όμως τρεις πολύ κοντινούς μου ανθρώπους από καρκινο, χωρίς κανείς τους να έχει αγγίξει τσιγάρο στη ζωή του, νομίζω ότι είναι υπερβολικό να χρεώνουμε αποκλειστικά στο κάπνισμα αυτή την ασθένεια. Βλέπω τις στατιστικές, αλλά και πάλι δεν πείθομαι (δεν αναφέρονται όλα τα στοιχεία, εστιάζουν μόνο στο τσιγάρο ως κύρια αιτία) και αντιστέκομαι σε κάθε τύπου τρομολαγνεία.

..δεν διαφωνώ με την ιστορία, μπορεί να συνέβη πραγματικά, τη γνώμη μου έγραψα για το περιεχόμενο του γλαφυρότατου διηγήματος..

14 Μαρτίου 2007 στις 2:00 π.μ.  
Blogger αθεόφοβος said...

Πολύ ωραίο διήγημα.
Μου θύμισε την ταινία The doctor που παίχτηκε στην Ελλάδα με τον τίτλο Καλημέρα ζωή,με τον Γουίλιαμ Χάρτ.
Οσο για το κάπνισμα ότι είναι υπεύθυνο, όχι βέβαια για όλους τους καρκίνους,αλλά για τον καρκίνο του πνεύμονος μην έχεις καμία αμφιβολία καλή μου Ροδιά.
Μόνο 7 % περίπου θα κάνουν καρκίνο του πνεύμονος χωρίς να έχουν καπνίσει ποτέ τσιγάρο.
Ισως όμως και αυτοί να εμπίπτουν στους παθητικούς καπνιστές ,αιτιολογία που δεν μετριέται εύκολα.
Όλοι οι άλλοι δυστυχώς είναι καπνιστές και πάλι δυστυχώς είναι και από τους καρκίνους που δεν έχει εύκολη διάγνωση σε αρχικό στάδιο οπότε τα ποσοστά επιβίωσης από αυτόν είναι χαμηλά.
Εάν είχες διαβάσει το πρόσφατο ποστ που δημοσίευσα με τίτλο ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ! http://atheofobos.blogspot.com/2007/02/blog-post_26.html θα έβλεπες ότι για πρώτη φορά στις ΗΠΑ μειώθηκαν οι θάνατοι από καρκίνο και αυτό οφείλεται ,κατά ένα μεγάλο μέρος ,κυρίως στην πολιτική κατά του καπνίσματος

14 Μαρτίου 2007 στις 11:01 π.μ.  
Blogger oistros said...

Γιατί καπνίζεις βρε παπού ακόμη? του λέγαμε. Γιατί μ' αρέσει που πρόλαβα να διαλέξω τον δολοφόνό μου, απαντούσε. Πέθανε αιωνόβιος κοντά.

Αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν έχετε απόλυτο δίκιο. Σας ευχαριστώ που μπήκατε στον κόπο. Κι αυτόν και τον ... άλλον :)

14 Μαρτίου 2007 στις 2:40 μ.μ.  
Blogger anonymous_bythelake said...

Ευχαριστώ το φιλοξενείο και την οικοδέσποινα για την διαμονή.

rodia η σχέση καπνίσματος και Ca πνεύμονα είναι αδιαμφισβήτητη. Το τσιγάρο όπως και τα υπόλοιπα καρκινογόνα δρουν αθροιστικά σε κάθε οργανισμό. Το αν θα εμφανιστεί στο συγκεκριμένο άτομο η νόσος και πότε έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες φυσικά, όπως γενετική προδιάθεση για παράδειγμα. Το θέμα είναι να έχουμε όσο πιο μικρό ποσοστό κινδύνου μπορούμε.
Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

αθεόφοβε

Σε ευχαριστώ και εσένα. Τα ποσοστά στην Ελλάδα λόγω του κακού συστήματος υγείας δεν είναι ακριβή αλλά και σε πολλές περιπτώσεις Ca δεν υπάρχει καμιά σοβαρή επιδημιολογική μελέτη.
Eπίσης όταν πρόκειται για τη δική μας ασθένεια το ποσοστό είναι 100%, οπότε δεν ξέρω πόσο σημασία έχουν για κάποιο απλό άνθρωπο τα ποσοστά της νόσου.

Οίστρε σε ευχαριστώ και δημόσια για όλα. Ελπίζω να σε αποτελέσω έναν ακόμη λόγο να κόψεις το κάπνισμα.

14 Μαρτίου 2007 στις 7:13 μ.μ.  
Blogger anonymous_bythelake said...

Το κύριο σύμπτωμα pπου πρέπει πάντα να διερευνούμε είναι βήχας που επιμένει και γίνεται χειρότερος, ή αιμόπτυση με το βήχα. Επίσης μια σειρά ακόμα γενικών συμπτωμάτων όπως αδυναμία , απότομη απώλεια βάρους και γενική κακουχία. πρέπει να μας φέρουν σε επαφή με τον γιατρό μας.
Μερικά από όσα πρέπει να θυμόμαστε τακτικά για καλή υγεία
Οι γυναίκες να μην ξεχνούν το τεστ Παπανικολάου του οποίου η συχνότητα που πρέπει να γίνεται μεταβάλλεται για κάθε γυναίκα (ιστορικό, προηγούμενο αποτέλεσμα κλπ)
Αυτοεξέταση των μαστών και γρήγορη επαφή με τον γιατρό αν υποπτευθούν κάτι.
Αιματολογικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο και για τα δύο φύλα.
Κολονοσκόπιση στους άντρες συχνότερα και σε συνεννόηση με τον οικογενειακό γιατρό.
Εξετάσεις για τον προστάτη στον άνδρα σε συνεννόηση με ουρολόγο.
Γαστροσκόπιση επί συμπτωμάτων σε συνεννόηση με τον οικογενειακό γιατρό.

Η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση είναι το μόνο μας όπλο σήμερα.

14 Μαρτίου 2007 στις 7:34 μ.μ.  
Blogger αθεόφοβος said...

Στα όσα απολύτως σωστά έγραψε ο anonymous_bythelake απλά θα ήθελα να προσθέσω και τις αναγκαίες προληπτικές εξετασεις που είναι απαραίτητες για ηλικίες πάνω από τα 40-45 την μαστογραφία για τις γυναίκες και την μέτρηση του προστατικού αντιγόνου για τους άνδρες.
Βέβαια οποιαδήποτε εμφάνιση αίματος όπως στα ούρα η μετά το κλιμακτήριο στην γυναίκα ,πρέπει να ελέγχεται.
Το δε Παπ τέστ είναι καλό να συνοδεύεται και από γυναικολογική εξέταση, και αν χρειάζεται και από υπερηχογράφημα ,ώστε να υπάρχει η πιθανότητα να διαγνωστεί έγκαιρα ό ύπουλος εχθρός των γυναικών ,ο καρκίνος των ωοθηκών που δίνει συμπτωματολογία αρκετά καθυστερημένα.
Επίσης οι ατελείωτες ηλιοθεραπείες ιδίως από τους ανοικτόχρωμους πρέπει να σταματήσουν .
Το πρόβλημα είναι να καταπολεμήσουμε την φοβία για τους καρκίνους.
Ο καρκίνος είναι και αυτός ένα νόσημα που έιναι πλήρως ιάσιμο όταν διαγνωστεί έγκαιρα.

15 Μαρτίου 2007 στις 10:06 π.μ.  
Blogger ellinida said...

Σοκαρίστηκα.
Εχασα δυό δικούς μου από καρκίνο στον πνεύμονα, μανιώδεις καπνιστές. Κι'όμως δεν λέω να το κόψω.

17 Μαρτίου 2007 στις 8:59 π.μ.  
Blogger anonymous_bythelake said...

@ellinida Αξίζει να προσπαθήσεις.

17 Μαρτίου 2007 στις 11:32 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home