Tabs: Blog | About Us |

23.1.07

Σημείωμα από τη ... reception του Φιλοξενείου



Πρώτη εβδομάδα με το Φιλοξενείο ανοιχτό. Η στέγη αυτονομήθηκε, οι κρατήσεις συνεχίζονται, η σειρά προτεραιότητας πασχίζει να τηρηθεί. Η συμμετοχή και η προθυμία εξακολουθούν να με εκπλήσσουν ευχάριστα.
Καιρός για περαιτέρω διευκρινήσεις. Αρκετοί -από τους πρώτους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα- έχουν λάβει ήδη το "ηλεκτρονικό κλειδί" για το δικό τους δωμάτιο. Τους παρακαλώ θερμά όλους να μην λησμονούν να αποθηκεύουν τα κείμενά τους ως draft για να υπάρχει η δυνατότητα να ανεβαίνουν σε χρόνους που θα αφήνουν περιθώρια ανάγνωσης και σχολιασμού. Και επίσης η "υπογραφή" στο τέλος του κειμένου είναι απαραίτητη (ναι, κι εσείς ο "σκιώδης").

Η σκέψη της απόλυτης αυτονομίας στη διαχείριση των κειμένων και το μοίρασμα των κλειδιών έχει να κάνει με το γεγονός ότι πέρα από την ιδιαιτερότητα της γραφής του καθενός, υπάρχει και η ιδιαιτερότητα στον τρόπο παρουσίασης των κειμένων. Έτσι ο κάθε φιλοξενούμενος έχει τη δυνατότητα να μορφοποιήσει κατά το γούστο και την αισθητική του τα γραφόμενά του. Για όσους εν τούτοις, η οικονομία χρόνου είναι πιο σημαντική, υπάρχει πάντα η δυνατότητα αποστολής κειμένων και φωτογραφιών στο e-mail μου.

Τα κείμενα που ανεβαίνουν κατηγοριοποιούνται αυτόματα στα επιμέρους labels, έτσι ώστε σύντομα (ακόμη κι όταν δεν θα εμφανίζονται πλέον στην πρώτη σελίδα) να υπάρχουν αυτούσια στις εσωτερικές σελίδες (οι οποίες ανοίγουν με πάτημα στην αντίστοιχη ετικέττα που βρίσκεται πάνω από την φωτογραφία του Φιλοξενείου). Παράλληλα, στη δεξιά μπάρα θα παραμένουν τόσο οι τίτλοι των κειμένων όσο και τα links με τα ονόματα των φιλοξενουμένων, που σταδιακά αντικαθίστανται με τις ανάλογες παραπομπές στα κείμενά τους.

Θυμίζω ότι το Φιλοξενείο προσφέρει μία και μοναδική "διανυκτέρευση" σε κάθε blogger: φιλοξενεί δηλαδή, ένα κείμενο και μόνο, αντιπροσωπευτικό του καθενός μας. Τα σχόλια, ωστόσο, θα παραμένουν ανοιχτά για όλους. Καλή ανάγνωση.

Ετικέτες


Permalink για το "Σημείωμα από τη ... reception του Φιλοξενείου"

7 Comments:

Blogger dimitris-r said...

Με όλη την καλή διάθεση, αλλά κι επειδή πιστεύω ότι η ιδέα σας είναι καλή, ας μου επιτραπεί ένα μόνο σχόλιο.
Διακρίνω μια βιασύνη με κίνδυνο να δούμε στο Φιλοξενείο σας κείμενα χωρίς νεύρο, κοινότυπα και χωρίς το απαιτούμενο σίτεμα στο σεντούκι του χρόνου. Αν βέβαια είναι αυτό το ζητούμενο τότε μάλλον το να μπει ένα χρονικό πλαίσιο παραμονής 3-4 ημερών του κάθε κειμένου στο μεϊντάνι πριν μπει το επόμενο είναι μια πρόταση που δεν έχει σημασία.
Όσοι με ξέρουν δεν θα πάρουν προσωπικά την παρατήρησή μου αυτή, αλλά κι όσοι δεν με ξέρουν δεν έχουν λόγο. Εξάλλου τα κείμενά μας δυο λόγους έχουν για να υπάρξουν. Ή είναι σκέψεις που απευθύνονται στον άνεμο (κι εδώ το δια-Δίκτυο δουλεύει με πολλά μποφόρ σε κατάσταση γλυκιάς υπερθέρμανσης) ή είναι ιστορίες με αρχή μέση τέλος.

Σας εύχομαι να έχετε πάντα πληρότητα, αν αυτό είναι το ζητούμενο, αλλά κυρίως να δωθεί ο χρόνος και σε σας και στην εκλεκτή πελατεία (κι ας είναι και της μιας βραδιάς) για όμορφες εμπειρίες, γνωριμίες και τριβές.

Την καλημέρα μου.

23 Ιανουαρίου 2007 στις 1:03 μ.μ.  
Blogger Filoxeneio said...

Απόλυτα σεβαστός ο προβληματισμός σας.
Προσωπικά βιάζομαι μόνο να πείσω μερικούς να μην ... βιαστούν :)
Και καθώς δεν είμαι επαγγελματίας "ξενοδόχα" η πληρότητα δεν είναι το απόλυτο ζητούμενό μου. Περισσότερο με νοιάζει ότι μας αρέσει η ιδέα της κοινής παρουσίας.

Τα κείμενα που θα φιλοξενηθούν εδώ δεν θα είναι απαραιτήτως εξαίρετα λογοτεχνήματα, σαγηνευτικά ποιήματα ή καταπληκτικά ρεπορτάζ. Ίσως υπάρχουν ανάμεσα τους και τέτοια. Αλλά το Φιλοξενείο ευελπιστεί να αποτυπώσει την αλήθεια μας. Και δεν είμαστε όλοι επαγγελματίες της γραφής και του λόγου. Ο καθένας μας λοιπόν, θα φέρει ό,τι του βρίσκεται: αυτό που ευχαρίστως θα αναρτούσε στο blog του, πιστεύοντας ότι εκπροσωπεί την σκέψη του, την αγωνία του, την διάθεσή του ή την κριτική του.

Και σε ένα βαθμό έχετε φυσικά δίκιο: όταν μας καλούν κάπου βάζουμε τα "καλά" μας και πηγαίνουμε. Πιστέψτε με, όλοι οι φιλοξενούμενοι μου μέχρι στιγμής αυτό κάνουν, παρ' ότι εξηγώ ότι και το παλιό ξεβαμμένο τους τζην καθόλου δεν θα με ενοχλούσε :)

23 Ιανουαρίου 2007 στις 1:46 μ.μ.  
Blogger dimitris-r said...

"Προσωπικά βιάζομαι μόνο να πείσω μερικούς να μην ... βιαστούν :)"

Εννοείται ότι με καλύψατε πλήρως.
:|ο|:

23 Ιανουαρίου 2007 στις 2:53 μ.μ.  
Blogger πιτσιρίκος said...

Χαίρετε. Κάθε κείμενο αποτυπώνει την προσωπικότητα του συγγραφέα του - βέβαια, και τη διάθεσή του σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ταπεινή μου γνώμη, πως όσο πιο "χαλαρά" είναι τα κείμενα -όχι, αυτά του "Φιλοξενείου", αλλά γενικότερα- τόσο περισσότερες ελπίδες έχουν να αποφύγουν την παγίδα του λογοτεχνήματος που έχει καταστρέψει πολύ κόσμο. Το δικό μου κείμενο γράφτηκε με μια ανάσα - εσείς το ξέρετε. Πάντως, εγώ δεν μπορώ να γράψω κι αλλιώς - γράφω με το στομάχι. Είδα την υπογραφή σας στο μέιλ και το κείμενο ουσιαστικά γράφτηκε εκείνη τη στιγμή. Έχει να κάνει με την προσωπικότητα του καθενός - ίσως, δεν υπάρχει θέμα. Ο καθένας ξέρει τις στιγμές του. Καλή συνέχεια.

24 Ιανουαρίου 2007 στις 3:04 π.μ.  
Blogger Dark Angel said...

"Ταπεινή μου γνώμη, πως όσο πιο "χαλαρά" είναι τα κείμενα -όχι, αυτά του "Φιλοξενείου", αλλά γενικότερα- τόσο περισσότερες ελπίδες έχουν να αποφύγουν την παγίδα του λογοτεχνήματος που έχει καταστρέψει πολύ κόσμο."

Βαθειά υπόκλιση στο μαέστρο

Οσο για μένα? Είδα φως και μπήκα.

:)

24 Ιανουαρίου 2007 στις 8:59 μ.μ.  
Blogger oistros said...

Ο Μαρκέζ έλεγε πως όλοι έχουμε ένα βιβλίο μέσα μας. Μόνο που μερικοί το γράφουν κι άλλοι όχι.
Παρατηρώ ότι ενδόμυχα οι περισσότεροι ζηλέψαμε την μοίρα των συγγραφέων, λησμονώντας ότι δεν ήταν πάντα σπλαχνική.
Τα μπλοκάκια μας όμως (επιτρέψτε μου τον "εξελληνισμό" του blog) δεν είναι προθήκες βιβλιοπωλείων.
Τα κείμενα που φιλοξενούν συχνά έχουν τελείως διαφορετικό έναυσμα: ημερολογιακές καταγραφές, προσπάθειες αποφόρτισης, σάτιρα και αυτοσαρκασμούς, μνήμες και αναδρομές, σχόλιο της επικαιρότητας ή της ρουτίνας μας, μουσικές, εικόνες, βιβλία, ταινίες, συνταγές.
Το επόμενο διάστημα ελπίζω ότι οι φιλοξενούμενοι μου δεν θα αναζητούν εναγωνίως τον "συγγραφέα" μέσα τους, αλλά θα χαλαρώσουν σταδιακά και η εικόνα που μέχρι τώρα δίνουν τα κείμενα του Φιλοξενείου θα αλλάξει αναδεικνύοντας και τις άλλες όψεις της μπλοκόσφαιρας.
Εκτός πια κι αν η θέα από τη ... σουίτα ξυπνάει τον "Ντοστογιέφσκυ" όλων. Σε κάθε περίπτωση πάντως και ως θαμώνες και ως αναγνώστες ωφελημένοι θα βγούμε :)

25 Ιανουαρίου 2007 στις 9:43 π.μ.  
Blogger Rodia said...

Υποκλίνομαι στην Οργανωτικότητα που κρύβεις μέσα σου Ω_Οίστρε!:-))

Κ Α Λ Α Κ Ο Υ Ρ Α Γ Ι Α για τη συνέχεια

25 Ιανουαρίου 2007 στις 11:57 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home